Sous Vide sertésszűz zöldkéregben, rókagombás rizottóval és jus-vel

Sous Vide sertésszűz zöldkéregben, rókagombás rizottóval és jus-vel

A sertésszűz az egyik legnemesebb része a sertésnek – vajpuha, zsírszegény, mégis gazdag ízű hús, ami tökéletesen alkalmas a sous vide technikára. A „zöldkéreg” – friss zöldfűszerek és zsemlemorzsa kombinációja – nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem ízben is különleges réteget ad a húsnak. A rókagombás rizottó krémes textúrája, az Arborio rizs (olasz rövid szemű rizs, magas keményítőtartalommal) és az Ardo petrezselyem frissessége együtt egy valóban kifinomult tányért eredményez, amit a sűrített jus koronáz meg. Tökéletes választás, ha valami elegánsat és modernet szeretnél tálalni.

Recept:

  1. A sous vide sertésszüzet zacskójával 80°C-on 10 percre regeneráljuk gőzpárolóban vagy fazékban. Ez után a húsra kérget sütünk forró serpenyőben vagy sütőben pár perc alatt, mustárral megkenjük és beleforgatjuk a zöldkéregbe.
  2. A zöldkéreghez friss petrezselymet, snidlinget, bazsalikomot finomra aprítunk, elkeverjük zsemlemorzsával.
  3. A rizottóhoz finomra vágott hagymát olívaolajon üvegesre párolunk, hozzáadjuk az Arborio rizst, 1-2 percig pirítjuk, majd fokozatosan, kis adagokban adunk hozzá alaplevet, mindig megvárva, míg a rizs felveszi.
  4. Amikor a rizs majdnem kész, hozzáadjuk a megtisztított, felaprított, megpirított rókagombát, és együtt főzzük készre. A végén vajjal és reszelt parmezánnal krémesítjük, majd keverjük bele az Ardo petrezselymet.
  5. A jus-hez a húsból visszamaradt levet felforraljuk, vörösborral és kevés alaplével sűrítjük, míg szép fényes, testes mártás lesz belőle.
  6. Tálalás: a rizottót formába szedve tálra helyezzük, mellé kerülnek a szeletelt zöldkéreges szűzérmék, majd a jus-t a tányérra csorgatjuk.

 

A hozzávalók 4 adagra vonatkoznak.

Hozzávalók

2 db sous vide sertésszűz
Zöldkéreghez: friss petrezselyem, bazsalikom, snidling, zsemlemorzsa, mustár
200 g Arborio rizs
400 g Rókagomba
200 ml Jus (pecsenyelé, alaplé, vörösbor, vaj)
Ardo fagyasztott petrezselyem
Vöröshagyma, vaj, parmezán, olívaolaj
Só, bors, friss zöldfűszerek